Autoritatea de Supraveghere Financiară cedează în scandalul tarifelor RCA. Marţi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii ASF, patronatele din transporturi şi asigurători în care s-a discutat despre tarifele poliţei pentru transportatori.

ASF cedeaza! Va modifica norma RCA pana la sfarsitul anului


23 Decembrie 2015

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară cedează în scandalul tarifelor RCA. Marţi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii ASF, patronatele din transporturi şi asigurători în care s-a discutat despre tarifele poliţei pentru transportatori.

ASF va modifica norma RCA până la finalul anului. Astfel, pentru stabilirea tarifelor RCA se va fixa un preţ de referinţă egal cu valoarea RCA de la începutul anului 2015, înainte de creşterile explozive ale tarifelor.

Asiguratorii au promis că în 2016 nu vor creşte preţurile cu mai mult de 50% din preţul de referinţă. Mai mult, ASF promite că asigurările vor putea fi încheiate lunar, iar poliţa va putea fi suspendată în cazul în care maşina nu este folosită.

"Am căzut de acord să acceptăm o creștere de până la 50% a poliței RCA și să luăm ca preț de referință luna iunie 2015. Noi am cerut mai multe modificări și așteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislației din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia polițe de asigurare pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, potrivit legislației actuale. De asemenea, să existe posibilitatea suspendării plății poliției RCA, în cazul în care autovehiculul este imobilizat.

Mai cerem ca achitarea poliței RCA să fie făcută în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, iar plata despăgubirilor să se facă mai rapid. Dacă nu se vor pune în aplicare cele convenite la întâlnirea de ieri, vom continua protestele, din luna februarie, la nivel național, cu sute de mii de mașini în stradă", a declarat Vasile Stefanescu, președintele Confederatiei Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, se arată într-un comunicat al patronatului COTAR, citat de HotNews.ro. 

Propunerile companiilor de asigurări

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a înaintat câteva propuneri pentru deblocarea sistemului asigurărilor obligatorii RCA, după cum se precizează într-un comunicat de presă: 

-    eliminarea procentului de 0,2% penalizare / zi de întârziere și înlocuirea cu dobânda de referință a BNR sau un procent anual nu mai mare de 10%;
-    eliminarea posibilității ca o unitate reparatoare să factureze la costuri mai mari decât reprezentantul oficial al mărcii în România, pentru a diminua nivelul fraudei în acest domeniu;
-    reglementarea despăgubirilor privind daunele morale și vătămărilor corporale, în baza unor bareme de calcul;  
-    eliminarea TVA-ului în cazul plăților păgubiților persoane juridice;  
-    interconectarea bazei de date a asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României (CEDAM) cu baza de date ce prezintă situația mașinilor înmatriculate (DRPCIV) și realizarea unui registru de evidență a comportamentului șoferilor în trafic;
-    punerea în aplicare a unui cadru legislativ privind sancțiunile aplicabile șoferilor care nu dețin poliță de asigurare obligatorie RCA;
-    eliminarea dreptului de plată în rate lunare a primelor RCA; 
-    eliminarea obligației de plată a despăgubirilor în unitățile de service, care în primul rând ar diminua utilizarea de tarife neconcurențiale de către unele unități reparatoare, dar ar permite și acordarea de despăgubiri fără TVA pentru cei în drept să deducă această taxă; 
-    emiterea unor norme de reglementare a răspunderilor profesionale realizate cu vehicule de tip autospecializate care să fie practicate numai dacă există asigurare profesională suplimentară; 
-    introducerea unei penalizări pentru conducătorii auto ce nu raportează daunele la asigurător în termenul legal;
-    introducerea sistemului “Telematics” de tip GPS ca soluție de optimizare a primei de asigurare RCA în funcție de datele operaționale și de performanță a șoferului.

Săptămâna trecută, mii de transportatori au ieşit în stradă şi au blocat Capitala cu taxiuri, camioane şi autobuze. Aceştia au protestat faţă de creşterile masive ale RCA care, spun ei, au crescut în ultimul an chiar şi cu 300%.

realitatea.net

Blog RCA » Din presa » ASF cedeaza! Va modifica norma RCA pana la sfarsitul anului

Nu ai timp?

Vrei o oferta personalizata de RCA?

Lasa-ne telefonul tau si te sunam imediat!

De 12 ani - RCA

ce trebuie sa faci dupa un accident - 24 RCA

RCA Ieftin 2018