ASF a luat o decizie legata de RCA: Este o prima masura destinata normalizarii situatiei


14 ianuarie 2015

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat o decizie, miercuri, legata de asigurarile de raspundere civila auto (RCA).

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat astazi modificarea Normei RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ASF.

Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor, aminteste institutia.

Totodata, tarifele de prima RCA nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri, mai informeaza ASF.

Amendamentele vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

"Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA: flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment", a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Conform angajamentelor asumate fata de Parlamentul Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara va prezenta, pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzatoare pe care o efectueaza pe segmentul politelor RCA, precum si solutiile pe care le considera adecvate.

Luni, ASF a transmis ca este in proces de analiza a modului in care societatile de asigurare stabilesc tarifele asigurarilor de raspundere civila auto pentru tineri.

"Desfasuram, in prezent, un proces de analiza a modului in care sunt stabilite, de catre societatile de asigurare, tarifele RCA pentru segmentul tinerilor. Dorim ca, pana la sfarsitul lunii februarie sa identificam, prin dialogul initiat deja din luna decembrie a anului trecut cu asiguratorii, o solutie acceptabila pentru aceasta categorie.

Acestia au modalitati diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem insa sa actionam - prin instrumentele pe care le avem la indemana - in directia eliminarii diferentierilor excesive", au transmis reprezentantii ASF.

Cine plateste cei mai multi bani

De exemplu, un tanar cu varsta de sub 30 de ani din Bucuresti poate scoate din buzunar de pana la patru ori mai mult pentru asigurarea obligatorie decat un sofer de peste 50 de ani, care locuieste tot in Capitala.

De asemenea, in functie de localitatea de domiciliu, tarifele RCA pot diferi destul de mult. Astfel, bucurestenii ajung sa plateasca, in medie, cu peste 30% mai mult decat locuitorii din Sibiu pentru asigurarea obligatorie.

Totusi, un tanar poate economisi pana la 200 de lei daca incheie o polita de asigurare pe o perioada de un an, in loc de sase luni. Diferenta de pret intre cele doua variante este de 10-20%.

Preturile difera si in functie de oras. Cele mai ieftine politie sunt in Sibiu, urmand Vaslui, Cluj si Bucuresti. Tarifele difera si mai mult daca luam in calcul varsta proprietarului masinii.

De exemplu, pentru un autoturism cu motor de 1.4 L benzina si 101 CP, un tanar de 26 de ani din Capitala plateste, in medie, aproape 2.400 de lei, adica de 4,3 ori mai mult decat o persoana de 52 de ani tot din Bucuresti.

Principalii factori de care se tine cont in stabilirea pretului politei RCA sunt varsta, localitatea, motorul si istoricul daunelor.

Ziare.com

Blog RCA » Din presa » ASF a luat o decizie legata de RCA: Este o prima masura destinata normalizarii situatiei

Nu ai timp?

Vrei o oferta personalizata de RCA?

Lasa-ne telefonul tau si te sunam imediat!

De 12 ani - RCA

ce trebuie sa faci dupa un accident - 24 RCA

RCA Ieftin 2018