Asigurarea obligatorie de raspundere civila va contine din 1 ianuarie 2015 o noua informatie, se mentioneaza intr-un act normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial. De asemenea, documentul detaliaza perioada pentru care se va incheia polita de asigurare, in functie de tipurile de vehicule. In plus, de anul viitor se va aplica un nou mod de stabilire a tarifului RCA.

RCA 2015: Ce mentiune obligatorie va cuprinde polita de asigurare si cum se va calcula tariful de prima?


14-11-2014

 

Asigurarea obligatorie de raspundere civila va contine din 1 ianuarie 2015 o noua informatie, se mentioneaza intr-un act normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial. De asemenea, documentul detaliaza perioada pentru care se va incheia polita de asigurare, in functie de tipurile de vehicule. In plus, de anul viitor se va aplica un nou mod de stabilire a tarifului RCA.

Legislatia privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) va cuprinde de anul viitor o serie de noutati. Norma ASF nr. 23/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 826 din 12 noiembrie 2014 si care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, stabileste, printre altele, un nou mod de calcul al tarifului de RCA, precum si informatii noi care vor trebuie trecute de polita de asigurare.

Recentul document vine in contextul in care ASF a lansat in dezbatere publica la sfarsitul lunii iulie un proiect de norma care modifica si completa Ordinul CSA nr. 14/2011, despre care AvocatNet.ro a scris AICI. Acest proiect nu a fost aprobat, insa unele dintre prevederile sale se regasesc in Norma ASF nr. 23/2014, care nu doar modifica Ordinul CSA nr. 14/2011, dar il si inlocuieste. Mai exact, din 1 ianuarie 2015, odata cu intrarea in vigoare a noilor dispozitii, Ordinul CSA nr. 14/2011 va fi abrogat.

Comisionul de intermediere, mentionat obligatoriu pe polita de asigurare

Una dintre principalele noutati introduse de Norma ASF nr. 23/2014 se refera la faptul ca pe polita de asigurare va trebui sa figureze din 2015 comisionul de intermediere.

"Comisionul de intermediere va fi mentionat pe polita de asigurare RCA atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala", se mentioneaza in actul normativ.

Aceasta informatie nu este mentionata in prezent pe polita RCA. In aceste conditii, din 1 ianuarie 2015, polita de asigurare va trebui sa contina, in mod obligatoriu, urmatoarele informatii despre:

  • partile implicate in contract,
  • perioada de valabilitate a asigurarii,
  • limitele maxime de despagubire stabilite de asigurator,
  • prima de asigurare,
  • comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa,
  • clasa bonus-malus,
  • numarul de inmatriculare/inregistrare ori numarul de identificare al vehiculului,
  • statele in care acest document are valabilitate.

Puteti consulta forma si continutul politei de asigurare RCA, ale documentului international de asigurare, precum si ale vinietei in fisierul atasat.

Pentru ce perioada se va incheia asigurarea RCA?

Conform reglementarilor actuale, asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata. Astfel, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, polita se incheie anual ori semestrial. Aceasta prevedere va fi valabila si in 2015. Totusi, pentru alte tipuri de vehicule, Norma ASF nr. 23/2014 clarifica perioada pentru care se va incheia polita de asigurare.

Astfel, pentru vehiculele pentru care se va solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii permanente in Romania, asigurarea se va incheia anual ori semestrial, dupa caz, daca proprietarul va face dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele sau.

In ceea ce priveste vehiculele inmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se va solicita asigurarea in vederea importului in Romania, polita se va incheia pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative.

In cazul vehiculelor care vor fi inmatriculate temporar, regulile se vor aplica diferit de la anul. Mai exact, pentru vehiculele de provenienta straina care beneficiaza de regimul vamal de admitere temporara, asigurarea se va incheia anual ori semestrial, in perioada inmatricularii temporare, daca proprietarul va face dovada inregistrarii fiscale a vehiculului respectiv pe numele sau (mai putin in situatiile in care vehiculul va fi exceptat de la plata acestor taxe).

Pentru vehiculele destinate exportului, asigurarea se va incheia pe o perioada de maximum 30 de zile.

Tot pentru perioade de 30 de zile se va incheie RCA in cazul masinilor care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie, insa, cumulat, aceste perioade nu vor depasi 90 de zile.

Actul normativ stabileste ca pe perioada autorizatiei de circulatie pentru probe RCA se va incheia anual.

Tariful RCA va acoperi toate obligatiile din contractul de asigurare

Printre noutatile introduse de Norma ASF nr. 23/2014 se numara si modalitatea de stabilire a tarifului RCA. Concret, actul normativ stabileste ca asiguratorii RCA vor fi obligati din 1 ianuarie 2015 sa stabileasca tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite, astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara au anuntat inca de saptamana trecuta ca ASF a aprobat o norma care va modifica modul de calcul al tarifelor RCA. La acea data, prim-vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, a evitat sa dea un raspuns transant privind o iminenta crestere a tuturor preturilor RCA de la 1 ianuarie 2015, a anuntat Hotnews. Acesta a lasat insa de inteles ca trendul este de crestere.

"Asiguratorii trebuie sa-si recalculeze nivelul primelor si sa notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare. ASF va fi notificat in legatura cu tarifele de prima RCA inainte de 1 ianuarie 2015. In 2014 s-au inregistrat cresteri etapizate de tarife RCA. In ultimele 10 luni au fost deja cresteri intre 20% si 50% a tarifelor medii RCA. Este posibil sa creasca (n.r. tarifele) la unele societati si sa scada la altele de la 1 ianuarie 2015", a spus saptamana trecuta Cornel Coca Constantinescu, citat de Hotnews

Conform noilor dispozitii, tarifele de prima stabilite de asiguratori vor putea contine reduceri comerciale, insa pana la un nivel de maximum 10%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus.

De asemenea, asiguratorii vor trebui sa notifice ASF, cu privire la tarifele de prima pe care le vor stabili, cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate. Tarifele de prima vor putea fi modificate dupa minimum un an de la ultima notificare, cu exceptia indexarilor sau a majorarilor pe anumite categorii de riscuri.

Asiguratorii care nu vor respecta noile prevederi referitoare la stabilirea tarifelor de prima pentru asigurarile RCA risca sa fie sanctionati cu retragerea autorizatiei de a practica asigurarea obligatorie RCA.

Avocatnet

Blog RCA » Din presa » RCA 2015: Ce mentiune obligatorie va cuprinde polita de asigurare si cum se va calcula tariful de prima?

Nu ai timp?

Vrei o oferta personalizata de RCA?

Lasa-ne telefonul tau si te sunam imediat!

De 12 ani - RCA

ce trebuie sa faci dupa un accident - 24 RCA

RCA Ieftin 2018