Persoanele implicate într-un accident pot primi de anul viitor un milion de euro pentru pagubele materiale

Despagubirile RCA cresc cu o treime in 2012


30 decembrie 2011

 

Şoferii vor putea primi despăgubiri mai mari în cazul unor accidente rutiere, după ce limita la care se acordă aceste sume a fost crescută cu 33,3% de la 1 ianuarie 2012, până la un milion de euro.

Concomitent, a fost crescută cu 42,9% şi limita maximă la care se pot acorda despăgubiri pentru vătămări corporale şi decese. Astfel, se pot primi maximum 5 milioane de euro, potrivit unei decizii luate de către Co­misia de Supraveghere a Asi­gu­rărilor (CSA). În acest an, des­pă­gu­bi­rea maximă pentru daune materia­le se ridică la 750.000 euro, indife­rent de numărul părţilor implicate în accidentul rutier. Pentru vătămări corporale şi decese, limita de des­pă­gubire era de 3,5 milioane de euro.

Preţurile au scăzut în 2011, dar poliţele se vor scumpi cu 20%
Preţul pentru poliţele RCA a scăzut, în medie de la 350 de lei în 2010 la 250 lei în 2011, afirma la începutul lunii decembrie Valentin Radu, asociat şi director de Marke­ting la Pintilie Broker. Totuşi, preţurile vor creşte anul viitor. "Deşi preţurile din această perioadă indică scăderi, preconizăm o majorare a tari­felor de aproximativ 20 de procente pe parcursul anului următor ca urmare a faptului că asigurătorii plătesc despăgubiri considerabile pentru acest tip de poliţă. Mai mult decât atât, compensaţiile pentru vătămări corporale şi deces, precum şi cele plătite pentru daune morale în baza poliţelor de răspundere civilă auto obligatorie au crescut semnificativ în ultimul an", declara recent şi Viorel Vasile, managing partner la Safety Broker.

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident rutier produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.

Declin puternic al pieţei
Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba. În primele nouă luni ale acestui an subscrierile RCA au totalizat 1,55 mi­liarde de lei, cu 18,5% sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2010. Daunele plătite de asigurători au crescut în primele nouă luni din acest an cu 1% şi au ajuns la 1,23 miliarde de lei. În 2010, asi­gu­ră­torii au subscris din poliţe RCA prime în sumă de 2,46 miliarde de lei, în creştere cu 14,12% faţă de anul precedent, în condiţiile în care numărul contractelor de asigurare încheiate a urcat cu 7,7%, la 6,5 milioane.

Tot anul trecut, societăţile au plă­tit un număr total de 330.100 dosare de daună, în scădere cu 3,33% faţă de anul 2009. În schimb, daunele plă­tite au fost anul trecut de 1,6 miliarde de lei. Defalcat, ponderea cea mai mare a revenit despăgubirilor plătite pentru daune materiale, respectiv de 93,08%, în timp ce pentru vătămări corporale despăgubirile plătite au reprezentat 6,92% din total.

"Ponderea despăgubirilor plătite pentru vătămări corporale în 2010 a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu nivelul din anul anterior. Indemnizaţiile brute plătite în cursul exerciţiului financiar 2010 pentru vătămări corporale au înre­gistrat o creştere nominală cu 64,4% faţă de anul 2009", se precizează în raportul anual al CSA.

http://www.jurnalul.ro

Blog RCA » Din presa » Despagubirile RCA cresc cu o treime in 2012

Nu ai timp?

Vrei o oferta personalizata de RCA?

Lasa-ne telefonul tau si te sunam imediat!

De 12 ani - RCA

ce trebuie sa faci dupa un accident - 24 RCA

RCA Ieftin 2018