Informatii despre RCA


Intrebari frecvente

Ce este asigurarea RCA?
Asigurarea RCA este o asigurare prin care puteți primi despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale (sau chiar decesul) suferite în acel accident produs din vina altcuiva (asigurat). Reciproc, terții beneficiază de acest ajutor dacă accidentul a fost produs din vina dumneavoastră.Dacă am asigurare CASCO mai am nevoie de RCA?
DA, pentru că asigurarea RCA este diferită de asigurarea CASCO, fiind o asigurare obligatorie și care acordă despăgubiri pentru avariile produse terților de către dumneavoastră, în timp ce CASCO este o asigurare facultativă care acordă despăgubiri numai pentru avariile vehiculului asigurat.De unde pot sa cumpăr RCA?
Asigurarea RCA poate fi cumpărată doar de la societăți și brokeri de asigurare autorizați
de ASF (inclusiv online). Vânzarea poliţelor RCA la tarabe, tonete, în maşini vechi sau în pieţe de catre vanzatori volanti a fost interzisă.
Vă recomandăm să consultați baza de date a [...]

Bonus-malus

Prezentare generala a sistemului Bonus-Malus

Sistemul de Bonus - Malus recompenseaza proprietarii de vehicule prudenti (fara accidente din cauza lor) cu o prima de asigurare mai mica comparativ cu prima platita de cei care au produs accidente. Acest sistem este reglementat prin normele emise de catre ASF si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule prin stimularea (sau penalizarea) financiara.
Sistemul Bonus-Malus a fost introdus in anul 2010 pentru persoanele fizice si foloseste istoricul accidentelor din anul 2009 pana in prezent provocate de conducatori auto.
In anul 2012 sistemul a fost extins si persoanelor juridice utilizand istoricul daunelor din anul 2011 pana in prezent al acestora.
Sistemul Bonus-Malus utilizeaza o serie de 17 nivele / praguri de reduceri si penalizari numite clase B/M. In prezent sistemul cuprinde 9 clase bonus (numerotate de la B0 la B8) și 8 clase malus (numerotate de la M1 la M8):
[...]

Cum obtii un RCA ieftin

Cum pot obtine o asigurare auto RCA ieftin?Pretul unei asigurari auto este influentat de mai multi factori. Iata principalele elemente care contribuie la obtinerea unui pret mai mic pentru aceasta asigurare:Datele personale ale conducatorului auto: acesta poate plati un pret mai scazut in momentul in care varsta lui trece de 35 de ani, are copii sau este pensionar. Pentru astfel de categorii, tariful este redus, deoarece asiguratorii presupun ca soferul are o experienta suficienta si actioneaza responsabil in comparatie cu un sofer mai tanar si / sau fara copii. Istoricul de daune al soferului: conducatorii auto fara accidente cu daune datorate lor, pot beneficia de o reducere de pana la 50% a pretului politei, in momentul in care ajung la clasa de bonus B14 (adica 14 ani consecutivi fara daune). In schimb, cei care au daune si intra in clasele de malus, pot plati chiar si dublul tarifului oferit de asigurator. De regula un sofer aflat la prima sa asigurare porneste cu clasa bonus – malus B0. Fiecare incident 'reseteaza' [...]

Ghidul RCA publicat de ASF


Ghidul RCA publicat de ASF (in august 2017) oferă informații cuprinzatoare despre asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).
Ghidul se adreseaza tuturor persoanelor interesate sau beneficiarii unei asigurari auto.
Pe lângă informațiile de bază care explică ce este asigurarea RCA, găsiți detalii legate de subiectele importante:
- ce trebuie sa faceți în caz de accident;
- in ce conditii si cum se folosește constatarea amiabilă;
- unde puteți apela în caz dacă aveți probleme cu polița / asigurarea RCA;
- avizarea și constatarea daunelor la centrele de constatare;
- despăgubirile acordate în baza asigurarii RCA;
Ghidul este disponibil in varianta pdf pentru descarcare la adresa https://asfromania.ro/consumatori/consumatori-asigurari/ghidul-rca-aug-2017 [...]

Ce sa faci dupa un accident si constatare amiabila

  Validarea formularului de constatare amiabila se face numai prin completarea corecta si semnarea sa de catre ambii soferi implicati in accident.  Pe formularul de constatare amiabila nu sunt admise modificari dupa completarea si semnarea acestuia de catre cei doi soferi implicati in accident.Aceasta procedura poate fi aplicata doar in cazul accidentelor [...]

Asigurari auto livrate acasa sau la birou

In ultimii 20 de ani modul de viata a devenit din ce in ce mai complex si consumator de timp motiv pentru care oamenii au cautat solutii pentru a-si muta cat mai multe activitati zilnice/lunare (plata facturi, plata taxe si impozite, cumparaturi, etc) mari consumatoare de timp si stres, din offline in online. Pe acest trend s-a pliat foarte bine si piata de asigurari auto RCA din Romania iar in ultima perioada migrarea asigurarilor RCA din offline in online este intr-o crestere exponentiala.

Iar noi, la 24 RCA, pentru ca stim cat de important este timpul pentru tine, venim in intampinarea ta cu solutie rapida de livrare a politei RCA acasa la domiciliul tau, la birou sau in orice locatie indicata de tine.
 Ce trebuie sa faci pentru a primi polita RCA oriunde te-ai afla? Simplu si rapid! Completeaza cu datele tale formularele din calculatorul RCA de pe orice dispozitiv (Desktop, Tableta, Laptop sau Telefon mobil). Alege una din cotatiile rezultate din calculatorul RCA. Finalizeaza comanda. In cel mai scurt timp [...]

Despagubire RCA – primesti o masina la schimb pe durata reparatiei

Despagubire RCA – primesti o masina la schimb pe durata reparatiei achitata prin asigurarea soferului vinovat

Veste bună pentru şoferii care au fost loviţi în trafic. Pe durata reparatiei autoturismului, pot folosi unul închiriat, iar cheltuielile sunt suportate de poliţa RCA a soferului vinovat.
Măsura este în vigoare din 2016, dar până acum puţini şoferi au beneficiat de ea. În ultima vreme, această regulă este promovată de service-urile care vor să îşi fidelizeze clienţii, dar şi de firmele de închirieri auto care îşi pot creşte în acest fel veniturile.
Prevederea figurează în Norma 39/2016 privind asigurările auto. Soferii pot deconta insa doar o parte din cheltuielile pe care le au cu închirierea mașinii.
Potrivit acesteia, cei care se aleg cu maşina avariată pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu închirierea unui autoturism dintr-o clasă similară cu a lor, pe durata cât vehiculul personal nu poate fi folosit. De asemenea, păgubiţilor le pot fi decontate plăţile făcute cu [...]


Din presa


Politele RCA continua sa aduca pierderi societatilor de asigurari

Rata daunei creste considerabil pe segmentul auto. Doar un asigurator RCA se incadra sub nivelul de 100%Segmentul asigurarilor auto - atat RCA, cat si CASCO - continua sa aduca pierderi companiilor de asigurari active pe piata locala, rata combinata a daunei inregistrand o crestere considerabila in primele sase luni din acest an.Pe RCA, dauna medie a avansat cu 5% in primul semestru din 2018, la 7.542 lei, in timp ce prima medie a scazut cu 17%, la 604 lei.Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primul semestru al anului 2018 a atins valoarea de 1,84 miliarde lei (-9,7%). Din datele ASF se observa o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, astfel ca primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 55,37% (comparativ cu 58% in S1 2017) din portofoliul de asigurari RCA din Romania. [...]

Tarifele RCA ar putea creste din nou

 Tarifele RCA ar putea creste din nou Pretul asigurarilor obligatorii auto ar putea sa creasca din nou in aceasta iarna, avertizeaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Acest risc este iminent daca va fi eliminat plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurari, masura solicitata de asiguratori.Reprezentantii Asociatiei spun ca prima medie a RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I din 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la o valoarea de 589 de lei."Vestea proasta este ca perioada de acalmie si echilibru din ultimii doi ani din piata de asigurari a luat sfarsit. (...) Pretul RCA va creste cu certitudine din aceasta iarna daca modificarile dorite de asiguratori vor fi aduse legii si normei RCA", a declarat Dan Barbu, presedinte ASSAI.Pe de [...]

Piata vanzarilor online de RCA a ajuns la 64 milioane lei în 2017

 Studiu ASF: Piaţa vânzărilor online de RCA a ajuns la 64 milioane lei în 2017  Un studiu realizat de ASF privind utilizarea canalelor de vânzare poliţe de asigurare de către brokeri arată că piaţa vânzărilor de asigurări online a fost de 64 de milioane de lei în 2017. Din păcate, vânzările online în asigurări reprezintă doar puţin peste 1% din total prime brute subscrise la nivelul anului trecut.Primele intermediate online reprezinta 1,081% din total prime subscrise de către brokerii de asigurare și/sau de reasigurare. La nivelul societăților de asigurări se estimează un procent de 5% prime intermediate online.Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA, subscrise pe teritoriul Romaniei, a scazut cu 13% in primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara. Doi asiguratori continua sa controleze peste jumatate din [...]

Top asiguratori RCA T1 2018

Evoluția pieței de asigurări de răspundere civilă auto RCA, subscrise pe teritoriul României în trimestrul I 2018La 31 martie  2018, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii asigurători autorizați de A.S.F. pentru activități de asigurări RCA:  Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare -Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa SA.
 Cota de piață
În primul trimestru al anului 2018, se observă o concentrare semnificativă către primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători cumulau aproximativ 53,39% (comparativ cu 58% în anul 2017) din portofoliul de asigurări RCA din România. [...]

Atentionare de infringement pe legea RCA

Ce variante are la dispoziţie ASF pentru a contracara atenţionarea de infringement pe legea RCA background-color: rgb(255, 255, 255); text-align: left; text-decoration: none; border: medium none;">
În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a atenţionat România în privinţa legislaţiei RCA, solicitând modificarea unor prevederi ale legii.  După cum ne explică directorul Direcției Supraveghere, Control Intermediari și Reguli de Conduită din ASF, Călin Rangu, România are la dispoziţie două luni pentru a decide modul de acțiune față de cerințele Comisiei Europene. Modificările ar putea menționa fie excluderea din lege și norme a articolelor menţionate de CE, fie explicitarea articolelor respective. În orice situație, la nivelul de ASF se vor dezvolta noi metode de supraveghere şi control care să respecte legislaţia europeană, dar şi să preîntâmpine eventuale distorsiuni ale pieţei asigurărilor, mai spune oficialul. [...]

NOILE TARIFE de referinta pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) - Vicepresedinte ASF: Nu cred ca nu exista coerenta in piata de asigurari - Mediafax.ro

Pentru şoferii în vârstă de 31-40 de ani care au o maşină cu capacitatea cilindrică de 1.201-1.400 cmc, tariful de referinţă asigurării de răspundere civilă auto (RCA) este de 506 lei, a declarat miercuri Cornel Coca-Constantinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei”, a menţionat oficialul. El a precizat că tarifele de referinţă, care sunt calculate de ASF pe baza statisticilor pieţei de asigurări, „au caracter orientativ”.

„Dacă o companie de asigurări ofertează tarife mult peste aceste repere, clientul poate solicita explicaţii, dar asigurătorul respectiv va trebui să dea explicaţii şi la ASF. Îi aşteptăm cu plăcere pentru astfel de explicaţii, dar cred [...]

Legea RCA trece de Parlament: Asiguratii pot fi despagubiti, indiferent de service-ul unde merg. Se introduce tariful de referinta, iar polita se poate face si pe o luna. Ce modificari majore aduce noua lege - Mediafax.ro

Camera Deputaţilor a adoptat marţi legea privind asigurarea RCA, asiguraţii având posibilitatea să contracteze o poliţă de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, să o suspende pe perioada imobilizării vehiculului şi să fie despăgubiţi indiferent de service-ul la care merg.

Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună, potrivit raportului adoptat de Camera Deputaţilor.

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina, dar poliţele nu au cum să crească din cauza costurilor cu reparaţiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor, a explicat preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto [...]

Datele ASF destrama mitul scumpirii RCA din cauza cresterii daunalitatii: intre 2015 si 2016 tariful mediu al RCA a crescut cu 25%, in schimb daunele platite au scazut - Zf.ro

 Tariful mediu al unei poliţe RCA pe 12 luni a crescut pe primul semestru din 2016 cu 24% faţă de S1/2015, de la 565 de lei la 701 lei, în condiţiile în care dau­ne­le totale plătite de com­paniile de asi­gu­rări au scăzut de la 1,067 mi­liar­de lei la 1,034 miliarde lei în aceeaşi perioadă. font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px;">  font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px;">Astfel, se destramă mitul conform căruia companiile de asigurări majorează tarifele de RCA pentru că a crescut daunalitatea. De fapt, daunele plătite au stagnat la circa un miliard de lei pe primul semestru, după cum arată tabelul alăturat, în schimb tariful mediu al unei poliţe RCA a crescut cu 45% între S1/2014 şi S1/2016. [...]

Al doilea faliment in asigurari, iminent. Companiile cu capital romanesc sunt maturate din piata - ZF.ro

Rând pe rând, companiile cu capital românesc din asigurări se îndreaptă spre faliment l După Astra vine rândul Carpatica Asig l Întâmplător sau nu, acestea ofereau cele mai bune preţuri la RCA l De acum cea mai ieftină poliţă RCA, pentru un Logan, nu va mai coborî sub 1.000 de lei pe an l Salariul me­diu net în asigurări a crescut cu 16% într-un an, până la 4.986 lei în martie 2016, fiind de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, de 2.000 de leiCarpatica Asig, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, va ajunge cel mai probabil în faliment, în condiţiile în care singurul inves­ti­tor interesat de companie s-a retras din cursă anticipând un aviz nefavorabil al Auto­rită­ţii de Supraveghere Financiară (ASF).Carpatica, cu afaceri de 600 mil. lei în 2015, încă vinde totuşi poliţe. În august 2015 a intrat în fali­ment Astra, care ajunsese la prime brute sub­scri­­se de 800 mil. lei. În [...]

Amenzi uriase pentru cei care nu au asigurare RCA - Realitatea.net

Amenda pentru cei care nu au asigurare RCA se dublează, până la 8.000 de lei, potrivit unui proiect de ultimă oră depus la Senat.
Printre ultimele amendamente aduse de jucătorii din piață la proiectul legii RCA se numără dublarea amenzilor pentru cei care nu au asigurare auto obligatorie.În plus, polița RCA, odată ce va fi plătită în rate, va deveni titlu executoriu, permițându-i asigurătorului apelul direct la executor și ordonarea popririi conturilor debitorului și perceperea unor penalităţi de întârziere.Ultimele amendamente la proiectul legii RCA sunt gata și cel mai probabil astăzi vor ajunge și la Senat, potrivit Economica.net. Între altele,se vizează majorarea amenzilor de la 4.000 de lei la 8.000 de lei pentru persoanele care nu își încheie polița RCA, scrie sursa citata. [...]

Politele RCA vor fi valabile si daca asiguratul nu-si achita ratele. Reversul medaliei: asiguratorii pot confisca masina - Adevarul.ro via News.ro

Noua lege a RCA-ului încă nu este gata, dar lucrurile se apropie ușor, ușor de final. În cadrul celei mai recente runde de negocieri, asiguratorii și celelalte instituții implicate în discuții au stabilit trei puncte principale noi.1. Plata despăgubirilor de către asigurator, pe durata desfășurării contractului, chiar dacă asiguratul nu și-a achitat ratele.Până acum s-a decis că RCA-ul va putea fi achitat și în rate. În aceste condiții, noul punct spune că asiguratorul va plăti despgubirile în caz de accident, chiar dacă asiguratul nu a achitat ratele. Totuși, pentru recuperarea sumelor, asiguratorul poate confisca mașina asiguratului.2. Plata daunelor de către firma de asigurare, chiar dacă polița RCA, deși valabilă, a fost suspendată.În acest caz, firma poate să ceară de la asigurat atât plata ratelor, cât și plata daunelor produse, la care se adaugă penalități. În plus, asiguratorul va crește suma percepută de la șoferul respectiv în baza sistemului [...]

RCA, schimbari fundamentale: polite valabile o luna, despagubiri mult mai mici pentru victime, posibilitatea compensarii directe intre asiguratori - Economie.hotnews.ro

Victima unui accident auto in urma caruia ajunge intr-o stare extrem de grava, respectiv in stare vegetativa persistenta (SVP), nu va mai putea primi pe asigurarea RCA despagubiri mai mari de 500.000 de lei, potrivit unui nou proiect de lege RCA transmis de ASF spre dezbatere in Parlament. O astfel de victima poate obtine in prezent in instanta si peste un milion de euro. Propunerea prezenta in proiectul ASF a venit din partea asiguratorilor care se plang de cresterea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si de practica neunitara din instante.

ASF a anuntat martica a aprobat si inaintat Parlamentului un nou proiect de lege RCA, ca urmare a integrarii observatiilor si propunerilor rezultate in urma dialogului derulat in cadrul grupului de lucru pe asigurari.

Proiectul ASF a integrat o propunere pe care asiguratorii insista de multa [...]

ATENTIE SOFERI! Valabilitatea RCA-ului ar putea fi controlata de camerele de rovinieta - 4tuning.ro

Dupa ce transportatorii au inceput sa iasa in strada suparati de tarifele aberante pentru vehiculele de pasageri sau cele comerciale, Autoritatea de Supraveghere Financiara a inceput sa refaca modul de calcul al asigurarilor obligatorii.Asigurarea RCA in Romania este o nebuloasa. De fapt, este un mod prin care asiguratorii incaseaza sume colosale pe care le impart cu celebrul ASF, adica Autoritatea de Supraveghere Financiara, locul in care toti politicienii inutili si-au parcat neamurile si nevestele ca sa incaseze bani seriosi dormind in izmene. Este cazul unui tanar de 18 ani care conduce un Logan si trebuie sa achite anual vreo 2000 de lei pe asigurare. Sau cazul unei companii de transport care, pentru un autocar, este nevoit sa plateasca RCA suma uriasa de 22.000 de lei. Da, adica 220.000.000 lei vechi, cam cat o masina romaneasca noua.In 2016, ASF a inceput anual mintindu-ne ca este o institutie harnica si ca pune osul la treaba. Asa ca, pentru a scapa de protestele din strada, a venit cu niste modificari la modul de calcul al asigurarii obligatorii. Cele mai importante modificari din Norma 23/2014 privind [...]

Soferii care nu sunt vinovati de accident ar putea primi banii direct de la asiguratori - ZF.ro

Asigurătorii s-ar putea vedea obligaţi să deconteze direct titularului poliţei de asigurare daunele în urma unui accident în care şoferul nu este vinovat, potrivit unei iniţiative legislative a deputatului independent Daniel Oajdea. Deputatul a explicat că prin această modificare legislativă se evită situaţiile dificile, în care în cazul unui accident sunt implicate persoane care au maşini înmatriculate în alte ţări sau sunt asigurate la societăţi rău-platnice. „În prezent, persoana păgubită trebuie să lupte cu diverse firme de asigurări pentru a reuşi să-şi repare autovehiculul. Multe dintre acestea sau întârzie cu procesul de decontare a reparaţiei, sau indică diverse service-uri care fac reparaţii de proastă calitate, decontând mai puţin decât ar fi necesar pentru reparaţia daunei“, a mai spus deputatul. [...]

RCA - intre obligativitate si utilitate - Promotor.ro

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este o asigurare prin care terţii prejudiciaţi în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.Definiţia RCA-ului stabileşte exact menirea acestui tip de asigurare, iar obligativitatea acesteia face ca păgubitul să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situaţia materială a celui vinovat. Prin acestea se elimină situaţiile neplăcute în care te trezeşti că cineva îţi loveşte maşina la semafor sau nu-ţi acordă prioritate, iar, ulterior, nu are bani să plătească daunele. În acest fel, RCA este în interesul păgubitului, dar şi în interesul celui care a produs paguba.De reţinut este faptul că RCA este fundamental diferită de asigurarea tip CASCO, aceasta din urmă fiind o asigurare facultativă prin care persoana primeşte despăgubiri pentru daunele produse din vina ei, în cazul unui [...]

ASF cedeaza! Va modifica norma RCA pana la sfarsitul anului - realitatea.net

Autoritatea de Supraveghere Financiară cedează în scandalul tarifelor RCA. Marţi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii ASF, patronatele din transporturi şi asigurători în care s-a discutat despre tarifele poliţei pentru transportatori.

ASF va modifica norma RCA până la finalul anului. Astfel, pentru stabilirea tarifelor RCA se va fixa un preţ de referinţă egal cu valoarea RCA de la începutul anului 2015, înainte de creşterile explozive ale tarifelor.Asiguratorii au promis că în 2016 nu vor creşte preţurile cu mai mult de 50% din preţul de referinţă. Mai mult, ASF promite că asigurările vor putea fi încheiate lunar, iar poliţa va putea fi suspendată în cazul în care maşina nu este folosită."Am căzut de acord să acceptăm o creștere de până la 50% a poliței RCA și să luăm ca preț de referință luna iunie 2015. Noi am cerut mai multe modificări și așteptăm să fie respectate. Cerem, de asemenea, armonizarea legislației din România cu cea europeană, astfel încât să se poată încheia polițe de asigurare pe orice perioadă de [...]

Revolutia RCA. Legea va fi modificata, ASF anunta controale - Digi24.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară se pregăteste de o răvășire a sistemului de asigurări de răspundere civilă auto (RCA). A venit vremea ca și ASF să se miște pentru că polițele RCA s-au scumpit accelerat si o să o ţină tot aşa şi la anul. Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va demara controale la firmele de asigurări. Legea referitoare la asiguările obligatorii va fi şi ea modificată, pentru ca şoferii să nu mai plătească atât de mult şi să poată primi despăgubirile mai repede, în caz de accident. Sunt câteva prevederi care se referă direct la transportatori, cei care s-au revoltat în urma scumpirii exagerate a asigurărilor, dar sunt şi idei pentru asigurările obişnuite. ASF anunţă că vrea să introducă un sistem de decontare directă. Asta înseamnă că păgubitul poate să-şi ia banii de la propria firmă cu care a încheiat RCA, după care asiguratorii să se deconteze intre ei. Practic astfel s-ar descuraja [...]

Cosmar pentru soferii romani: pretul RCA pentru un Logan ar putea ajunge la peste 1000 de euro in 2016 - Gandul.info

 Scenariu de coşmar prezentat Guvernului României de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR): sunt şanse ca de la 1 ianuarie 2016, asigurarea obligatorie RCA să depăşească 1000 euro pentru un Logan. 

Asigurarea RCA ar putea ajunge la 1.000 de euro după 1 ianuarie 2016, potrivit UNTRR. De la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare Directiva 2009/138/CE din 2009, cunoscută şi sub numele Solvency II – care se va aplica tuturor companiilor de asigurari si reasigurari cu un volum anual de prime de peste 5 milioane euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane euro, "ceea ce va marca o creştere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asiguraţi RCA, care va avea ca efect o altă majorare, în final asigurarea RCA devenind mai scumpă decât autovehiculul asigurat!", se arată într-un comunicat al [...]

Un sfert dintre masinile din Romania nu au asigurare RCA si ITP valabil - http://www.automarket.ro

Un şofer din patru nu respectă legile în vigoare, întrucât nu deţine o asigurare RCA şi nu are ITP-ul valabil, deşi ambele sunt obligatorii. Pe piaţa RCA activează însă doar şapte companii care au acţionează sub impulsuri oligopoliste.
Consiliul Concurenţei (CC) a publicat în această săptămână un amplu raport cu privire la evoluţia concurenţei pe piaţa auto, care evidenţiază faptul că şoferii români încalcă cu bună ştiinţă legislaţia.

Chiar dacă asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie, în anul 2014 doar 71.3% dintre maşinile din parcul auto national aveau o astfel de poliţă, sub nivelul minim de 85% impus în Uniunea Europeană.

Cea mai plauzibilă explicaţie? "Probabil că mulţi dintre proprietarii vehiculelor care nu sunt tehnic funcţionale pe perioade îndelungate de timp nu încheie poliţe de asigurare RCA pentru acestea", precizează CC în comunicat.

În plus, procentul real [...]

Scumpiri între 20% si 200% pentru RCA - digi24.ro

 Avertisment al brokerilor de asigurări pentru şoferi. Anul viitor va veni cu nou val de scumpiri pe piaţa poliţelor obligatorii. Tarifele RCA au crescut deja cu până la 200% în unele cazuri, situaţie generată de falimentul celei mai mari companii de asigurări, Astra. Autorităţile nu au niciun plan pentru a opri un eventual tăvălug al falimentelor în rândul companiilor de asigurări, care nu au bani să plătească despăgubirile. În ultimele două luni, de la anunţarea falimentului companiei Astra, asigurările RCA s-au scumpit în medie cu 20 de procente. Creşterile au fost în unele cazuri mult prea mari pentru şoferii care au maşini cu motoare mari şi care au avut şi incidente în trafic. „200% chiar. Sunt creşteri şi de 200%”, spune Sergiu Berceanu, director broker de asigurări. De la 1 ianuarie, companiile de asigurări trebuie să aplice standardele financiare cerute de Comisia europeană. Adică trebuie să pună deoparte mai mulţi bani pentru plata daunelor. [...]

Clasamentul companiilor de asigurari in functie de numarul reclamatiilor primite anul acesta - Ziarul Financiar

La RCA cel mai reclamat aspect este cel legat de neplata sau plata parţială a despăgubirilorEuroins, Astra şi Allianz-Ţiriac au cumulat în primele două luni din acest peste 1.200 de pe­­tiţii şi reclamaţii de la clienţii nemulţumiţi, adică 65% din totalul plângerilor formulate împotriva celor mai mari zece companii de asi­gurări generale. Asigurătorii mari au con­sem­nat în ianuarie şi februarie circa 1.800 de reclamaţii, potrivit datelor de pe site-urile pro­prii. Media lunară este însă în scădere cu 32% comparativ cu nivelul de anul trecut, arată calculele efectuate de ZF.Cele mai multe petiţii au fost înregistrate de Astra, companie aflată în administrare specială, cu un totalde 485 de plângeri în primele două luni. Media lu­na­ră este în scădere cu 15% faţă de 2014. Astra a luat astfel locul Euroins, deţinută de gru­pul bul­gar Eurohold, care [...]

Top 10 cele mai reclamate societati de asigurare. Neplata despagubirilor RCA, principala problema - Gandul.info

Euroins, Astra şi Uniqa Asigurări au fost companiile de asigurări cele mai reclamate în 2014. Din cele 12.696 de petiţii înregistrate anul trecut, 65% au vizat cele trei firme de asigurări menţionate, reiese din calcule gândul pe baza datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.  padding: 0px; line-height: 20px; font-size: 14px; color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; orphans: auto; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(255, 255, 255);">Cel mai des clienţii firmelor de asigurări au reclamat neplata sau plata parţială a despăgubirilor solicitate, acestea reprezentând un procent de 95% din totalul reclamaţiilor. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea normelor RCA. [...]

Cadoul pe care il primesc de Martisor soferii din Romania. Cu cat vor fi reduse preturile politelor RCA de la 1 martie - Pro TV

0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: rgb(241, 241, 241);">Jumatate dintre societatile de asigurare vor reduce tarifele pentru politele RCA, iar scaderea va fi una semnificativa: pana la jumatate din nivelul actual. Potrivit tarifelor actuale, un tanar de 21 de ani plateste 4400 de lei pe an asigurarea auto obligatorie, mult prea mult, considera soferii incepatori. [...]

Protectia Consumatorilor va cere interzicerea majorarii RCA pe criterii de varsta - Ziarul Ring

Majorarea poliţelor RCA pe criterii de vârstă ar putea fi interzisă. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România va solicita Autorităţii de Supraveghere Financiară emiterea unei norme în acest sens.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) din România consideră că tarifele mari la poliţele RCA (asigurarea auto obligatorie) pentru tineri sunt discriminatorii. Din acest motiv, va cere Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să interzică majorarea preţurilor pe criterii de vârstă. "Costurile mari ale asigurărilor pentru tineri reprezintă o discriminare pentru că aceştia nu au resursele necesare, având în vedere câştigurile mai mici decât cele ale adulţilor. Mai mult, există riscul să nu se asigure şi atunci problema devine şi mai gravă. În felul acesta se obstrucţionează accesul la un serviciu prin taxele mari. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor va cere reducerea costurilor poliţelor RCA pentru tineri. Vom solicita ASF să instituie norme care să [...]

Codul rutier NU creste amenzile. Care este pozitia Politiei si ce spune legea - ProMotor

După publicarea articolului despre modificările aduse Codului rutier, am observat în redacţie că am primit foarte multe comentarii care se refereau la creşterea amenzilor pentru folosirea telefonului mobil la volan sau pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă. Aşa că am contactat Poliţia pentru lămuriri şi ne-am uitat (de mai multe ori) pe lege. Codul rutier se actualizează din nou pentru a fi în armonie cu legislaţia europeană privind siguranţa minorilor în vehicule. Astfel, Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 a fost modificată pentru a include noi reguli referitoare la transportul copiilor.Am scris deja despre noutăţile din Codul rutier - prima dată în septembrie 2014, iar apoi în februarie 2015. La ultimul [...]

Ce ar insemna RCA mai ieftin pentru tineri? Alte scumpiri - Ziare.com

Redistribuirea primelor de asigurare privind RCA va avea drept consecinta faptul ca soferii cu un grad de risc mai scazut ar urma sa plateasca pentru cei cu un grad de risc mai ridicat, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"Redistribuirea primelor de asigurare la celelalte categorii de varsta (de la cea a tinerilor - n.red.) va avea drept consecinta faptul ca soferii cu un grad de risc mai scazut ar urma sa plateasca mai mult pentru asigurarea RCA, astfel incat asiguratorii sa poata acoperi daunele ce decurg inclusiv din accidentele de autovehicule pe care le produc soferii din categoriile cu grad de risc foarte mare", se arata in comunicat.

UNSAR precizeaza ca tinerii posesori de permis reprezinta 23% din totalul soferilor, astfel incat am putea asista la o scadere artificiala a primelor pentru aceasta categorie de varsta, concomitent cu o majorare a celor pentru restul categoriilor de varsta. [...]

Polite RCA mai ieftine pentru tineri: Ce patesc asiguratorii care fac abuzuri - Ziare.com

Autoritatea de Supraveghere Financiara va efectua, dupa modificarea normei RCA, controale la asiguratori pentru a verifica modul de calcul al tarifelor la politele pentru tineri si va aplica sanctiuni daca va identifica abuzuri din partea acestora, a declarat vicepresedintele ASF Mircea Ursache.

"ASF nu a gresit cand a adoptat vechea norma RCA. Prin obligativitatea ca pretul politelor RCA sa acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe pret, care a crescut.

Pe de alta parte, sesizarile privind pretul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atat de mari incat am fost nevoiti sa acceptam modificarea normei RCA, pe o perioada de timp in opinia mea", a afirmat Ursache.

Autoritatea de Supraveghere Financoara (ASF) a anuntat, la 15 ianuarie, ca a eliminat din legislatie obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima pentru politele RCA, astfel incat sa acopere toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor, decizie care ar putea [...]

ASF a luat o decizie legata de RCA: Este o prima masura destinata normalizarii situatiei - Ziare.com

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat o decizie, miercuri, legata de asigurarile de raspundere civila auto (RCA).

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat astazi modificarea Normei RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ASF.

Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor, aminteste institutia.

Totodata, tarifele de prima RCA nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri, mai informeaza ASF.

Amendamentele vor intra in vigoare la data publicarii acestora in [...]

Tinerii, sufocati de RCA - cat platim pe asigurari in functie de varsta sau oras - Ziare.com

Preturile asigurarilor RCA pentru tineri au ajuns la un nivel inacceptabil, dupa cum au sustinut in ultima vreme si ministrul Finantelor si premierul Victor Ponta.

De exemplu, un tanar cu varsta de sub 30 de ani din Bucuresti poate scoate din buzunar de pana la patru ori mai mult pentru asigurarea obligatorie decat un sofer de peste 50 de ani, care locuieste tot in Capitala, potrivit unei analize a platformei de consultanta auto VeziCatFace.ro.

De asemenea, in functie de localitatea de domiciliu, tarifele RCA pot diferi destul de mult. Astfel, bucurestenii ajung sa plateasca, in medie, cu peste 30% mai mult decat locuitorii din Sibiu pentru asigurarea obligatorie.

Totusi, un tanar poate economisi pana la 200 de lei daca incheie o polita de asigurare pe o perioada de un an, in loc de sase luni. Diferenta de pret intre cele doua variante este de 10-20%.

Preturile difera si in functie de oras. Cele mai ieftine politie sunt in Sibiu, [...]

RCA pentru tineri, sume astronomice: Ce plan are ASF - Ziare.com

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) analizeaza, in prezent, modul in care societatile de asigurare stabilesc tarifele asigurarilor de raspundere civila auto (RCA) pentru tineri si vrea sa gaseasca pana la sfarsitul lunii februarie o solutie acceptabila.

"Desfasuram, in prezent, un proces de analiza a modului in care sunt stabilite, de catre societatile de asigurare, tarifele RCA pentru segmentul tinerilor. Dorim ca, pana la sfarsitul lunii februarie sa identificam, prin dialogul initiat deja din luna decembrie a anului trecut cu asiguratorii, o solutie acceptabila pentru aceasta categorie.

Acestia au modalitati diferite de a calcula tarifele, conform propriilor standarde, vrem insa sa actionam - prin instrumentele pe care le avem la indemana - in directia eliminarii diferentierilor excesive", au transmis reprezentantii ASF.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca sprijina initiativa ministrului Finantelor, Darius Valcov, de a cere institutiei reanalizarea [...]

Tarifele RCA ar putea creste si mai mult de la 1 ianuarie 2015 - HotNews

Asiguratorii RCA vor fi obligati de la 1 ianuarie 2015 sa utilizeze tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA si nu vor mai avea voie sa-si acopere pierderile pe activitatea RCA din vanzarea altor tipuri de asigurari, conform unei norme RCA adoptate de Autoriatea de Supraveghere Financiara (ASF). Acest lucru ar putea duce la cresterea preturilor RCA, in conditiile in care pana acum, anumite firme de asigurari vindeau polite RCA la preturi foarte mici, pierderile si le acopereau din vanzarea altor tipuri de asigurari si aveau intarzieri mari la plata despagubirilor. Oficialii ASF au spus ca preturile RCA au crescut deja in medie cu 20%-50% in ultimele 10 luni.

Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepresedinte ASF, a evitat sa dea un raspuns transant privind o iminenta crestere a tuturor preturilor RCA de la 1 ianuarie 2015. Acesta a lasat insa de inteles ca trendul este de crestere.
  "Asiguratorii trebuie sa-si recalculeze nivelul primelor si sa notifice ASF privind aceste calcule. Prevederea nu [...]

Cat o sa coste asigurarea RCA in 2015 - ECONOMICA.net

Noile reguli impuse pe piaţa asigurărilor vor conduce la o majorare cu cel puţin 30% a primei anuale pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Un şofer din Bucureşti, de 35 de ani, care conduce un automobil Dacia Logan cu capacitate cilindrică de 1,6 litri şi 100 de cai putere va plăti pentru o poliţă RCA cu cel puţin 200 de lei mai mult decât în prezent.De la 1 ianuarie 2015, firmele de asigurare nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări, spune cea mai nouă normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În termeni concreţi, potrivit estimărilor ECONOMICA.NET noua regulă se traduce într-o scumpire, pe medie, de 30% a preţurilor practicate pentru poliţa de răspundere civilă auto. Calculul nostru se bazează pe un indicator important din zona [...]

RCA 2015: Ce mentiune obligatorie va cuprinde polita de asigurare si cum se va calcula tariful de prima? - Avocatnet

Asigurarea obligatorie de raspundere civila va contine din 1 ianuarie 2015 o noua informatie, se mentioneaza intr-un act normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial. De asemenea, documentul detaliaza perioada pentru care se va incheia polita de asigurare, in functie de tipurile de vehicule. In plus, de anul viitor se va aplica un nou mod de stabilire a tarifului RCA.Legislatia privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) va cuprinde de anul viitor o serie de noutati. Norma ASF nr. 23/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 826 din 12 noiembrie 2014 si care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, stabileste, printre altele, un nou mod de calcul al tarifului de RCA, precum si informatii noi care vor trebuie trecute de polita de asigurare.Recentul document vine in contextul in care ASF a lansat in dezbatere publica la sfarsitul lunii [...]

RCA 2015. Cati bani castigi daca iti faci asigurarea RCA acum, in decembrie - Realitatea.net

RCA 2015. Pretul mediu al politelor de raspundere civila auto RCA ar putea creste cu 3% anul viitor, spune presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, însă sunt si voci care spun că scumpirile ar putea ajunge până la 15-30% în 2015 pentru anumite categorii de şoferi.RCA 2015. "Tariful la RCA este un subiect sensibil pentru foarte multi asigurati, mai ales in randul tinerilor, si orice crestere starneste nemultumiri. Pe de alta parte, mentinerea ratei combinate a daunei pe RCA la un nivel supraunitar arata ca piata de profil este dezechilibrata si asiguratorii trebuie sa majoreze tarifele pentru a aduce acest indicator la un nivel subunitar. Ma astept ca tariful mediu al RCA sa creasca in 2015 cu 3%. Este doar o prognoza, nu ceva cert", a spus Negritoiu.RCA 2015 Potrivit ASF, la nivelul celor 11 societați care au dreptul sa emita polite RCA, rata combinata a daunei (un indicator care are in vedere nivelul despagubirilor platite, al rezervelor de dauna [...]

Modificari RCA pentru 2015 - Pro TV

Cum companiile de asigurari nu au bani si nu reusesc sa-si despagubeasca in timp util si corect clientii, Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea sa le oblige sa nu mai vanda polite in pierdere. In plus, majorarile de preturi trebuie anuntate din timp si sunt acceptate doar o singura data pe an.Companiile de asigurari vand polite in pierdere cu 30 la suta, spun autoritatile. Asa ca nu mai au bani sa repare masinile. Ca sa rezolve problema, ASF schimba regulile pietei de la 1 ianuarie.Discutie reporter-Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF:Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF: "RCA ul nu trebuie sa produca pierderi”
Reporter: “-Credeti ca tariful mediu al primelor RCA va creste?”
Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF: “Tariful creste de jumatate de an. Daca va raportati la media europeana, da". Din cauza problemelor financiare din acest an, companiile de asigurari au [...]

RCA-ul si noua "taxa pe tinerete" - Pro TV

Politele RCA pentru soferii tineri s-au scumpit si cu 60 la suta din primavara pana acum. Unii asiguratori, considerati pana nu demult cei mai ieftini de pe piata, au majorat brusc tarifele si au ajuns la preturi foarte mari pentru cei pana in 30 de ani.Scumpirea vine dupa ce regulile de pe piata s-au inasprit pentru a evita blocajele la decontarea daunelor. Tarifele pentru asigurarile RCA s-au majorat, in cazul tinerilor, la sase dintre cele 9 companii care emit astfel de polite.Pentru un sofer in varsta de 28 de ani care locuieste in Bucuresti si conduce o masina de 1.500 de centimetri cubi, asigurarea s-a scumpit din luna februarie pana in august cu pana la 60%. Sunt insa companii care au ieftinit cu 40% aceeasi polita obligatorie de raspundere civila auto.Pe langa grupa de varsta 18-30 de ani pe care asiguratorii o considera cea mai riscanta, in calculul primei atarna greu si vechimea masinii. Istoricul curat la capitolul accidente provocate, nu a ajutat-o deloc pe aceasta domnisoara, a carei polita s-a dublat."Foarte scump. La 26 de ani, masina din [...]

Asigurarea RCA se va scumpi masiv - Capital.ro

Cazurile de neplată a daunelor pe piața asigurărilor auto în România ar putea deveni din ce în ce mai rare dacă autoritățile continuă politica de sancționare a celor care au astfel de probleme.Reversul medaliei este însă o creștere a prețurilor care, pe medie, va depăși 20%-25%, dar care ar putea ajunge și până la 50% în cazul șoferilor care se încadrează în zone de risc ridicat. Punerea Astra Asigurări sub administrare specială și, implicit, schimbarea strategiei de piață a celei mai mari societăți de asigurare din România echivalează cu eliminarea unuia dintre cei trei jucători care au practicat prime de asigurare cu mult sub nivelul mediu al pieței. Mai mult, Euroins, o altă societate recunoscută ca având prețuri foarte mici, se află în vizorul ASF și a anunțat și o majorare semnificativă de capital.Nu în ultimul rând, Carpatica Asig, societatea care completeză grupul firmelor ce domină, ca volum al contractelor, zona asigurărilor RCA și a celor de locuință, este zguduită de [...]

Asigurarile RCA, de patru ori mai scumpe pentru tinerii soferi - Puterea.ro

Preţul asigurărilor auto obligatorii (RCA) a explodat faţă de anul trecut, în special pentru şoferii cu vârste sub 30 de ani. Aceştia plătesc în prezent şi de patru ori mai mult pentru o poliţă, valoarea asigurării depăşind, în unele cazuri, 2.000 de lei. Majorările au survenit scandalurilor care au zguduit piaţa asigurărilor în ultimul an şi care au determinat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ia măsuri fără precedent. Potrivit brokerilor, un efect direct al acestor scumpiri va fi acela că mulţi şoferi vor renunţa să mai încheie asigurări facultative (CASCO), al căror număr a scăzut constant în ultimii ani.Firmele de asigurări au majorat substanţial preţul poliţelor auto obligatorii, comparativ cu luna octombrie a anului trecut, cu precădere pentru şoferii tineri, de sex masculin. O astfel de persoană, care conduce un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai putere, va plăti, în medie, circa 2.000 de lei pe an adică de aproximativ patru ori mai mult decât în 2013, notează economica.net. [...]

Cu cat va creste pretul politei RCA in 2013. Vezi tarifele practicate de societatile de asigurare - Jurnalul.ro

Pentru şoferi, fiecare început de an vine cu aceeaşi întrebare: cresc sau nu tarifele poliţelor RCA? Cele mai pesimiste estimări indică o creştere cu 25-30% a tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto, în 2013."Este de aşteptat ca asigurătorii să caute cu insistenţă căi de atragere a clienţilor cu un istoric bun al daunelor, iar pentru aceştia primele vor scădea. Pentru cei cu istoric de daunalitate încărcat nu se va mai lupta nimeni. Astfel, nu înseamnă că o creştere generală a tarifelor pe piaţa va afecta pe toată lumea. Istoricul daunelor va deveni un element de tarifare din ce în ce mai important", a declarat, pentru bucuresti-news.ro, Radu Ionescu, directorul diviziei de subscrieri asigurări auto din cadrul unei societăţi de asigurare. [...]

Tariful de prima la politele RCA va stagna sau va creste cu cel mult 5% in acest an - Bzi.ro

Tariful de prima la politele RCA va stagna sau va creste cu cel mult 5% in 2013, dupa trei ani in care preturile s-au mentinut la acelasi nivel, a declarat directorul general al Safety Broker de Asigurare, Viorel Vasile. [...]

Anul scumpirilor la asigurarile auto. Cat vor creste politele RCA in 2012 - www.dailybusiness.ro

Tarifele la asigurarile de raspundere civila auto (RCA) parcurg, in ultimele luni, o tendinta de crestere, dupa ce anul trecut au scazut considerabil. Jucatorii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.ro, sunt de parere ca preturile vor continua sa urce in acest an. Vezi care sunt cauzele si cu cat am putea plati mai mult in acest an.


Victor Sraer, managing partner in cadrul Otto Broker, estimeaza ca preturile politelor RCA vor continua sa creasca in medie cu cateva procente pe luna pe tot parcursul acestui an. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt majorarea valorii daunelor materiale si morale, combinate cu un trend ascendent al cursului euro.

"Acum au ajuns la scadenta si multe procese incepute in perioada 2008-2009, procese in care asiguratii au avut castig de cauza iar acum companiile de asigurari trebuie sa plateasca in cash daune destul de importante", a mai spus Staer.

In acelasi timp, Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, se asteapta ca pana la sfarsitul anului preturile sa se majoreze cu [...]

Despagubirile RCA cresc cu o treime in 2012 - http://www.jurnalul.ro

Şoferii vor putea primi despăgubiri mai mari în cazul unor accidente rutiere, după ce limita la care se acordă aceste sume a fost crescută cu 33,3% de la 1 ianuarie 2012, până la un milion de euro.

Concomitent, a fost crescută cu 42,9% şi limita maximă la care se pot acorda despăgubiri pentru vătămări corporale şi decese. Astfel, se pot primi maximum 5 milioane de euro, potrivit unei decizii luate de către Co­misia de Supraveghere a Asi­gu­rărilor (CSA). În acest an, des­pă­gu­bi­rea maximă pentru daune materia­le se ridică la 750.000 euro, indife­rent de numărul părţilor implicate în accidentul rutier. Pentru vătămări corporale şi decese, limita de des­pă­gubire era de 3,5 milioane de euro.

Preţurile au scăzut în 2011, dar poliţele se vor scumpi cu 20%
Preţul pentru poliţele RCA a scăzut, în medie de la 350 de lei în 2010 la 250 lei în 2011, afirma la începutul lunii decembrie Valentin Radu, asociat şi director de Marke­ting la [...]

Limitele de despugubire ale politelor RCA vor creste cu peste 30 la suta de la 1 ianuarie - http://www.jurnalul.ro

Limitele de despăbubire ale poliţelor auto RCA vor creşte de la 1 ianuarie cu 33,3%, la un milion de euro, în cazul daunelor materiale din accidente rutiere, şi cu 42,9%, la 5 milioane de euro, pentru vătămări corporale şi decese, potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).În acest an, despăgubirea maximă pentru daune materiale se ridică la 750.000 euro, indiferent de numărul părţilor implicate în accidentul rutier.Pentru vătămări corporale şi decese, limita de dspăgubire pentru 2011 a fost stabilită la 3,5 milioane de euro.Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident rutier produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.După primele nouă luni, subscrierile din RCA au însumat 1,55 miliarde de lei, în [...]

STUDIU: Dintre masinile care au avut daune, 12% au avut o valoare a reparatiilor de peste 15.000 euro - Stiripesurse.ro

Dintre maşinile care au avut daune, 12% din maşini au înregistrat valori de reparaţie a tuturor incidentelor de peste 15.000 euro, avarii majore şi chiar daune totale, potrivit unui studiu publicat miercuri de platforma Inspectorauto.ro.Vânzătorii pot păcăli cumpărătorii de maşini second-hand nu doar prin manipularea kilometrajului, ci şi prin readucerea pe stradă a unor autoturisme cu daune majore, unele declarate daună totală, deşi sunt aproape noi, au carte service şi kilometri puţini şi reali, potrivit studiului. Din statisticile InspectorAuto.ro, reiese că 67% dintre maşinile pentru care s-a verificat istoricul de daune anul acesta au avut cel puţin un incident.”Dintre maşinile cu daune, 36% au avut valori de reparaţie a tuturor incidentelor cumulate de până în 2.200 euro, avarii nu foarte grave, 79% din maşini au avut valori de reparaţie a tuturor incidentelor de până în 10.000 euro, avarii medii spre mari şi 12% din maşini au avut valori de reparaţie a tuturor incidentelor de peste 15.000 euro, avarii majore [...]


Blog RCA

Nu ai timp?

Vrei o oferta personalizata de RCA?

Lasa-ne telefonul tau si te sunam imediat!

De 12 ani - RCA

ce trebuie sa faci dupa un accident - 24 RCA

RCA Ieftin 2018